HÍREK

 

 

Új magyar rekord született a csillagfényes balatoni éjszaka alatt, avagy 1566 perc a Balaton körül

megjelent: 2016.08.29.

 

    A Szigetvári Ifjúsági Fúvószenekar a Zrínyi-emlékév alkalmából zenés tiszteletadással állított emléket Zrínyi Miklós és hős katonái előtt a Balaton körbehajózásával augusztus 26-a és augusztus 27-e között. Az 1566 percen át tartó hajóút során a fúvószenekar mind a 23 kikötőben a hajó fedélzetéről adott koncertet az érdeklődőknek, melynek köszönhetően új magyar rekord született.

   

    Az utazás augusztus 26-án este indult Balatonföldvárról. Az indulás előtt Deichlerné Könyves Ildikó, a zenekar tiszteletbeli tagja, a koncertek narrátora köszöntötte a kikötőben összegyűlt vendégeket, majd Pappné Molnár Veronika, Balatonföldvár alpolgármestere, valamint Dr. Vass Péter, Szigetvár polgármestere mondott beszédet. Rövid történelmi játékok után 18:20-kor indult el a zenekar a Balaton körbehajózására a SZÁNTÓD motorossal. Kicsivel több mint 26 óra leforgása alatt a Balaton összes személyhajó kikötőjében kikötöttek és zenével köszöntötték a kikötőkben tartózkodókat. A 47 fős Szigetvári Ifjúsági Fúvószenekarnak végül sikerült megvalósítani a leghosszabb kikötői koncertsorozat magyarországi rekordját. Az 1566 perc augusztus 27-én este telt le, amikor a fúvósok a siófoki kikötőben partra szálltak. A hajóút összesen 597 perc tiszta koncertidőt tartalmazott, ebből pontosan 465 percet játszottak a zenészek.


    Az 1566 perces hajózás és zenélés ötlete Deichler Andrástól, a zenekar karnagyától, Szigetvár város zeneiskolájának igazgatójától származik. A szigetváriak 2001-ben egyszer már megkísérelték a rekordfelállítást, akkor azonban hitelesítési problémák merültek fel. A rendhagyó zenei teljesítményt ezúttal Guinness-rekorddá is szeretnék minősíteni.
 

    A nem mindennapi eseményre, azaz a 26 órás zenés hajóútra a bhkeptar.hu szerkesztője is elkísérte a zenekart. Az út során készült fotók megtekinthetők az ESEMÉNYEK, KÖRKÉPEK galériában.

-