HÍREK

 

 

Tesztelik az új lágyiszap-eltávolító és víztelenítő technológiát a Balatonon
megjelent: 2018.05.30.

 

    Az utazóközönség számára egy kevésbé érzékelhető és szembetűnő, de annál fontosabb fejlesztés tesztüzeme zajlik májusban a Balatoni Hajózási Zrt. háza táján.

    Talán kevesen tudják, hogy a Balatoni Hajózási Zrt. speciális munkagépei, kotróhajói, uszályai a turisztikai főszezonon kívül - külső megrendelésre - strandhomokozási, mederkotrási, vízépítési feladatokat látnak el a Balatonon. A társaságnak eddig csak egy iszapkezeléssel kapcsolatos technológia állt rendelkezésére, ami az úszókotróval való kitermelést és a kitermelt üledék zagytérbe való szállítását jelentette. Ez csak a keményebb mederfenék kikotrására volt alkalmas, így maga a lágyiszap a Balatonban maradt.

 

    A "Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása" (GINOP 2.1.1) című pályázat a tudásintenzív és innovatív vállalkozások házon belüli, prototípus, termék-, technológia- és szolgáltatás fejlesztésének támogatására biztosított forrást, melynek keretein belül egy mobil lágyiszap eltávolító- és víztelenítő technológia, valamint berendezés prototípusának kifejlesztésére nyert el mintegy 177 millió forintot a Balatoni Hajózási Zrt. még 2016-ban. A fejlesztés kulcsfontosságú lépéseként a GÓLIÁT nevű uszályt technológiai uszállyá alakították át 2017-ben. A hajó egy teljesen új felépítményt kapott, fedélzetén pedig a technológia gépei, eszközei (pl. daru, víztelenítő) kaptak helyet.

    Az lágyiszap-mentesítési folyamat alapja egy Truxor kétéltű munkagép, melyen egy "ásókarra" rögzített speciális iszapszivattyú dolgozik. Ez egy forgófejjel van felszerelve, amin vágó kések vannak, melyek a talaj hatékonyabb bontását teszik lehetővé. A szivattyú forgó-terelő lapátjai minimálisra csökkentik a szivattyútól eláramló vizet, így nő a szivattyúzás hatékonysága. A gép teljesítménye 100 m3 zagy/óra és 120 m3 zagy/óra között változik, ez természetesen függ az emelési magasságtól, a tömlő hosszától és az üledék típusától is. A szivattyúzási folyamat letalpalt állapotban történik. A kiszivattyúzott iszap víztelenítése szintén a helyszínen, de már az uszályon történik.


A Truxor munkagép az iszapszivattyúval

 


Tesztüzem a káptalanfüredi strandon


    Az új technológia üzempróbája május 2. és május 31. között zajlik Balatonfüreden és Balatonalmádiban. A jövőben főként a strandok iszapmentesítését szolgálja majd az új gépegyüttes.
 

-