HÍREK

 

 

Szombaton startol a Nemzeti Regatta Siófokon

megjelent: 2017.06.07.


    Már csak néhány nap és indul a Nemzeti Regatta, a nyári szezonkezdés első nagy családi fesztiválja Siófokon. Magyarország 38 települése a vitorláshajókban a Balaton vízén, 29 kondérban jellegzetes települési ízek, 14 település csatája a Sió csatornán sárkányhajókkal. Emellett számtalan érdekes, látványos, izgalmas és ingyenes program vár minden érdeklődőt Siófokon a hajóállomáson és környékén. Szombaton és vasárnap kerül megrendezésre a Nemzeti Regatta – Magyarország Településeinek Vitorlás Fesztiválja, a nyár első szezonindító családi hétvégéje.

    Célegyenesbe fordult a hétvégi Nemzeti Regatta előkészítése. A szervezők a tavalyi eseménynél is tartalmasabb szórakozást ígérnek minden kilátogató számára. A rendezvény alapját a települések között, a siófoki móló előtt a Balaton vízén zajló amatőr vitorlás pályaverseny jelenti, melyet a nézők a partról szabad szemmel is megtekinthetnek, de a nagyszínpad mellett óriáskivetítőn is követhetnek majd Ördög Nóra és Borbély Ferenc kommentálásával. A legkíváncsibbak pedig akár a nézőhajóról is szurkolhatnak kedvenc csapatuknak. 
 

    38 település nevezett az idei évben, ők a hazaúttal együtt összesen 8700 km-t utaznak majd közúton, hogy Siófokon megmérettessék magukat az ismét egyre népszerűbb és komoly nemzetközi eredményeket is felvonultató vitorlázásban. A legtávolabbról Füzér csapata érkezik, a Borsod-Abaúj Zemplén megyei település legénysége 800 km-t tesz majd meg, hogy bemutatkozzon a Balatonra irányuló reflektorfényben. Mivel szinte az ország minden részéből fogadnak csapatokat a szervezők, így teljesül az esemény egyik mottója, miszerint a Balaton nem csak a régióban élőké, hanem nemzeti kincsünk! A hosszú útra a településeknek a vitorlást nem kell magukkal vinniük, hiszen minden csapatnak a szervezők biztosítják az egyforma, ún. one design vitorlást és a szakértő kormányost. Minden vitorlásra 7 fős települési legénység ül fel a és így küzdenek meg a szombati előfutamokban, majd a vasárnapi negyeddöntőkben (24 csapat), az elődöntőben (12 csapat) és döntőben (6 csapat) a dobogós helyekért. Természetesen idén is szinte minden hajón találtunk olyan résztvevőt, akinek valamilyen kötődése mégis csak van a vitorlázáshoz. Teljesül ugyanakkor a szervezők azon elvárása is, hogy a települések olyan csapattagokat is neveztek, akik valamilyen szempontból értéket jelentenek a résztvevő településnek, így például színművészek, zenészek, sportolók, médiaképviselők, tehát a helyi vagy tágabb értelemben vett közélet szereplői. Ismert személyekből, hírességből, celebekből idén sem lesz hiány, a közönség találkozhat többek között olimpiai bajnokokkal, humoristákkal, színészekkel és televíziós személyiségekkel.

 

Benevezett települések listája, térképpel

    Az esemény azonban több mint egy vitorlásverseny. Minden bizonnyal szintén látványos izgalmakat tartogat a Sió csatornán megrendezésre kerülő sárkányhajó verseny is, melyre az idei évben 14 csapat nevezett. A sorsolás már itt is lezajlott, a szervezőknek figyelembe kellett venni, hogy a települések melyik vitorlásfutamban érintettek, hiszen a sárkányhajós versenyzők nagy része ott is érintett. Két selejtezőcsoportban kezdik majd a versenyt a csapatok, és a szombati nap során a közép-, negyed- és elődöntőkön keresztül jutunk el a döntőig, ahol már csak a két legjobb csapat dönti el az aranyérem sorsát.
   
    A két nap során a résztvevő települések bemutatkoznak a nagyszínpadon is, az egyik leginkább várt produkció Szentpéteri Csilla zongoraművésznő vasárnapi fellépése lesz Makó képviseletében. A csapatokkal és az általuk képviselt magyarországi településekkel a Települési Ízek Utcájában lehet még ismerkedni, ahol a sátorstandokon mindenki bemutatja saját látnivalóit és elkészíti a település jellegzetes ételkülönlegességét is a szakértő zsűri számára.

    A szervezők tényleg minden korosztálynak kínálnak programot, kikapcsolódási lehetőséget a parton és vízen egyaránt. Sokak kedvencei lépnek fel a színpadon, koncertet ad a Margaret Island, a Hooneybeast, valamint a Hooligans. Az egészséges életmód jegyében szűrővizsgálatokon és tanácsadásokon lehet részt venni. Természetesen a gyerekeket is rengeteg felfedeznivaló játék és program várja a helyszínen.


    A Nemzeti Regatta részletes programja az alábbi plakáton olvasható.

 

-