HÍREK

 

 

Nagyszombaton kezdődik a 171. balatoni hajózási szezon, átadják a NEMZETI REGATTA motorost
megjelent: 2017.04.12.

 

    Mint minden évben, idén is az első hajó fogadásának ünnepével kezdődik meg hagyományosan a balatoni hajózás, Balatonfüreden. 2017-ben ez a nap április 15-re esik. Az idei ünnep - a tavalyihoz hasonlóan - kettős, ugyanis nem csak a hajózási szezon kezdődik meg a hétvégén, hanem április 14-én átadják a Balatoni Hajózási Zrt. új hajóját, a NEMZETI REGATTA motorost is.

 

    A Balatoni Hajózási Zrt. legújabb, 33 méter hosszú hajója 1977-ben épült az egykori Szovjetunió területén, s eleinte az Odesszai Közlekedési Vállalatnál teljesített szolgálatot. Az ezredforduló környékén már a Dunán szállította az utasokat. 2011-től nem közlekedett. A hajót a Balatoni Hajózási Zrt. 2014-ben megvásárolta, majd a Sió-csatornán a Balatonra úsztatta. Újjáépítését 2015-ben kezdték el Siófokon. A hajótest vízvonal alatti részét érintő munkák 2016 nyarán befejeződtek, az elmúlt szűk egy évben a felépítmény építését, felújítását, s ezzel párhuzamosan az elektromos-, gépészeti- és asztalos szerelőmunkákat végezték a szakemberek. A hajó bulba-orrot és orrsugárkormányt is kapott. Utóbbival a Balatonon közlekedő orosz típusú hajók egyike sem rendelkezik. Az átépítés/felújítás során a teljes belső tér megújult; nyitott, körbejárható, akadálymentes felső fedélzet került kialakításra, továbbá a mai kor követelményeinek megfelelően klíma, fűtés és WIFI is szolgálja az utazóközönséget. A teljes felújítás és átépítés közel 40 000 munkaórát vett igénybe. A munkálatokat saját emberi erőforrással, illetve külsős vállalkozók bevonásával végezte a hajózási társaság. A 180 fő befogadóképességű NEMZETI REGATTÁT nagypénteken adják át Siófokon. A délelőtt 11 órakor kezdődő sajtóesemény keretein belül Dr. Mosóczi László, a Fejlesztési Minisztérium közlekedésért felelős helyettes-államtitkára adja át ünnepélyesen a Balatoni Hajózási Zrt. új hajóját a forgalomnak.

 

    Az átadást követő napon, azaz nagyszombaton, reggel 9 órakor indul a NEMZETI REGATTA motoros Siófokról Balatonfüredre, ahol 10 órakor veszi kezdetét a hagyományos szezonnyitó ünnepség.


    Első Hajó fogadása - program (Balatonfüred, hajóállomás):   
        - 9
:30 órától Térzene a
Ferencsik János Zeneiskola Ifjúsági Fúvószenekarának közreműködésével.
                           Vezényel: Knizner István, karmester. Közreműködik: Sellő Tánccsoport.
   
    - 10:00 órakor Az „Első hajó” (NEMZETI REGATTA) érkezése
        - Himnusz, Balaton Himnusz
        - Siófoki Férfi Dalkör Egyesület műsora. Vezényel: Lovrek Károly, karnagy

        - a hajósok köszöntése
        - dr. Bóka István, Balatonfüred polgármesterének üdvözlő beszéde
        - Dr. Lengyel Róbert, Siófok polgármesterének beszéde
        - Ruzsics Ferenc, Keszthely polgármesterének beszéde
        - Kollár József, a Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatójának beszéde
        - Balassa Balázs, a Balatoni Szövetség elnökének beszéde
   
    - zászlófelvonás a Szózat hangjaira
        - Balatonfüred Néptánc Együttes műsora. Művészeti vezető: Bácsi Gabriella

 

Az ünnepséget követően a közönség részére ingyenes sétahajózási lehetőséget biztosít a Balatoni Hajózási Zrt. az új NEMZETI REGATTA motorossal.       

          

-