HÍREK

 

 

Nagyszombaton kezdődik a 170. balatoni hajózási szezon, átadják a SIÓFOK katamaránt
megjelent: 2016.03.22.

 

    Mint minden évben, idén is az első hajó fogadásának ünnepével kezdődik meg hagyományosan a balatoni hajózás, Balatonfüreden. Az idei évben ez a nap március 26-ra esik. Az idei ünnep kettős, ugyanis nem csak a hajózási szezon kezdődik meg Nagyszombaton, hanem ezen a napon adják át a teljesen felújított SIÓFOK katamaránt is. A 70-es évek végén forgalomba állított katamaránok konstrukciója mára elavult, ezért a Balatoni Hajózási Zrt. egy éve döntött úgy, hogy felújítja legöregebb katamaránját, a SIÓFOKOT. A szögletesség helyett legömbölyített formák, körbejárhatóság és nyitott terek jellemzik a hajót. A száz százalékosan akadálymentesített katamarán teljes megújulása egy évet vett igénybe. Ahogy a bhkeptar.hu friss felvételein is látható, a SIÓFOK katamarán bevetésre készen várakozik a siófoki üzemi kikötőben, a napokban már csak az utolsó simításokat végzik rajta.

 

 

    A SIÓFOK katamaránt március 26-án reggel egy sajtótájékoztató keretein belül Rogán Antal miniszter úr adja át a forgalomnak, Witzmann Mihály országgyűlési képviselő úr és dr. Lengyel Róbert siófoki polgármester úr társaságában a siófoki hajóállomáson. Az átadást követően nem sokkal 10 óra előtt indul a hajó Balatonfüredre, ahol 11 órakor veszi kezdetét a hagyományos szezonnyitó ünnepség.


    Első Hajó fogadása - program (Balatonfüred, hajóállomás):   
        - 10
:30 órától Térzene a Balatonfüred Város Koncert Fúvószenekara közreműködésével. Vezényel: Hégely Ákos, karmester
   
    - 11:00 órakor Az „Első hajó” (SIÓFOK katamarán) érkezése
        - Himnusz, Balaton Himnusz
        - Siófoki Férfi Dalkör Egyesület műsora. Vezényel: Lovrek Károly, karnagy

        - a hajósok köszöntése
        - dr. Bóka István, Balatonfüred polgármesterének üdvözlő beszéde
        - Dr. Lengyel Róbert, Siófok polgármesterének beszéde
        - Ruzsics Ferenc, Keszthely polgármesterének beszéde
        - Kollár József, a Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatójának beszéde
        - Balassa Balázs, a Balatoni Szövetség elnökének beszéde
   
    - zászlófelvonás a Szózat hangjaira
        - a Balatonfüredi Néptáncegyüttes műsora. Művészeti vezető: Bácsi Gabriella
        -
ingyenes sétahajózási lehetőség a felújított SIÓFOK katamaránnal

   
A füredi rendezvény után a hajó visszaindul Siófokra, ahol 14 óra 30 perctől a katamarán ünnepélyes fogadásaként a Madzag Gólyalábas Együttes szórakoztatja majd az érdeklődőket. Ezt követően a siófoki közönség is kipróbálhatja a SIÓFOK katamaránt, amely a tervek szerint 15 órakor ingyenes sétahajózásra indul a siófoki kikötőből.

     A fenti programokon kívül is lesz még érdekesség a hajózási szezon első napján. A Balatoni Hajózási Zrt. a SIÓFOK katamaránon rendezi be mini kiállítását a balatoni hajózás 170 éves történetéről, amit az érdeklődők szintén díjmentesen tekinthetnek meg, és amely 2016. június közepétől a siófoki Kálmán Imre Kulturális Központban is látható lesz majd.

                   

-