HÍREK

 

 

Megkezdődött a hajózási szezon a Balatonon
megjelent: 2013.03.31.

 

    Nagyszombaton, az első hajó fogadásával megkezdődött a 167. balatoni hajózási idény. A balatoni hajózási szezont hagyományosan az első hajó Balatonfüredre való érkezése nyitja meg: szombaton a Szigliget futott be Siófokról, fedélzetén az ottani polgármesterrel, lakosokkal, VIP-vendégekkel. Szigliget vára díszlövéssel köszöntötte az eseményt. Az eseményen a bhkeptar.hu is jelen volt, a képek megtekinthetők az ESEMÉNYEK, KÖRKÉPEK galériában, a videós összeállítás a YouTube-on vagy a videók menüpont alatt!


    Dr. Horváth Gyula, a Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatója ismertette: a siófoki kikötői projekt harmadik ütemében a keleti részben 200 méteren új mólót építenek, valamint három rondellát, vagyis félkör alakú pihenőhelyet létesítenek. Tihanyban az úgynevezett öregkikötő teljesen megújul, új díszkivilágítást, közműveket és burkolatot kap, a két települést és Balatonfüredet pedig két 25 személyes gyorshajó köti össze. Ezek a beruházások összesen mintegy háromszázmillió forintba kerülnek. A vezérigazgató szavai szerint ha a két új hajó népszerű lesz, a Balaton más részein is használják majd őket. Tájékoztatása szerint a hajózási társaság új kiránduló, várnéző programokkal készül, a fiatalokat bulihajókkal, a kisgyerekeseket pedig kalandhajózással várja, s ha szükséges, év közben is újabb attrakciókkal állnak elő.


    A kikötőben Bóka István, Balatonfüred polgármestere köszöntőjében az összefogást emelte ki, amellyel a tóparti települések együtt próbálnak tenni a Balatonért. Megemlékezett arról, hogy húsz évvel ezelőtt alakult meg a Balatoni Regionális Fejlesztési Tanács. Örömmel állapította meg, hogy a tónak magas a vízszintje, s reményét fejezte ki, hogy a szezont a 110 centiméteres legmagasabb szabályozási szinttel kezdhetik.
         

    Balázs Árpád, Siófok polgármestere - jelezve, hogy aznap a vízmérce 100 centit mutatott - azt mondta, jó esély van egy valóban kedvező balatoni szezonra. Szintén évfordulóra emlékezett: 150 évvel ezelőtt jött létre a siófoki fürdőhely, amely mára fürdővárossá vált.
         

    Pálinkás Róbert, Keszthely alpolgármestere úgy fogalmazott, az első hajó fogadása az együtt gondolkodás szimbóluma, hiszen a három legnagyobb balatoni település együtt ünnepel, és együtt dolgozik azért, hogy "közös kincsünk", a Balaton megmaradjon, és legalább olyan teljesítményt nyújtson, mint az elmúlt időszakokban nyújtott.
    

    Kontrát Károly belügyminisztériumi államtitkár arról beszélt, hogy a biztonság egyre nagyobb érték. A rendőrség, az önkormányzatok és a polgárőrség összefogásával a közös cél az, hogy az Európai Unió legbiztonságosabb üdülőövezete legyen a Balaton; az ehhez szükséges forrásokat a kormányzat biztosítja - jelentette ki.

 

    Az ünnepi beszédek után a településvezetők egy-egy hógolyót gyúrtak és beledobták a Balatonba - ezzel búcsúztatva el végképp a telet. Az ünnepségen a Balatonfüredi Ifjúsági Fúvószenekar adott térzenét, a Siófoki Férfi Dalkör Egyesület és a Balatonfüred Néptánc Együttes adott műsort. Az ünnepséget követően, dacolva a hideg idővel az új motoros hajó, a Szigliget ingyenes sétaútra indult. Áprilistól elindul a viharjelző szolgáltatás is a Balatonon, az Országos Meteorológiai Szolgálat tájékoztatása szerint az új, LED-es technológiájú rendszer pontosabb lesz a korábbinál.

 

    A balatoni hajók április 26-ig hétvégenként, április 27-től naponta közlekednek Siófok - Balatonfüred - Tihany és Fonyód - Badacsony útvonalakon. Továbbá 1 órás sétahajók indulak a siófoki, a balatonfüredi, a badacsonyi és a keszthelyi kikötőből.

 

-