HÍREK

 

 

Megjelent a 2019-es balatoni hajómenetrend és programfüzet
megjelent: 2019.03.22.

 

    A 2019-es balatoni hajómenetrend és programfüzet már elérhető a Balatoni Hajózási Zrt. honlapján, illetve letölthető pdf-ben az alábbi link alól: https://balatonihajozas.hu/library/files/BH_Menetrend_kiadvany_2019_tömörített.pdf

 

    Fontosabb változások tavalyhoz képest. A hajózási szezon meglehetősen későn, április 20-án kezdődik. A Balatoni Hajózási Zrt. 2019-ben öt menetrendi időszakra osztotta fel a hajózási szezont, melyek a következők: tavaszi menetrend, előidényi menetrend, főidényi menetrend, utóidényi menetrend, őszi menetrend.

 

    A tavaszi menetrend esetében az indulási időket érintő kisebb korrekciókon kívül számottevő változás nem történt a tavalyi évhez képest.

 

    Az előidényi menetrendet illetően a keleti medencében jellemzően 15-30 perccel későbbre tolódtak az első járatindulások, ennek megfelelően a napközbeni, valamint az utolsó járatok indulási ideje is 15-30 perccel kitolódott az eddigiekhez képest. A Balatonboglár-Révfülöp útvonalon az utolsó járatpár több mint egy órával korábban indul Balatonboglárról. A szombatonként Balatonlelléről Szigligetre induló járat idén már csak Badacsonyig közlekedik. A Fonyód-Badacsony útvonalon az utolsó járatpár az idei előszezonban csak június 15-től közlekedik. A Keszthely-Badacsony járat menetideje 15 perccel csökkent, a délutáni járat pedig 30 perccel később indul Badacsonyból. Jelentős változás az előző évekhez képest, hogy Balatonmáriafürdőről megszűnt a közvetlen hajójárat Badacsonyba, továbbá a Balatonmáriafürdő-Balatongyörök útvonalon az eddigi napi két alkalom helyett idén háromszor fordul majd a hajó a két település között. A szerdai és vasárnapi napokon közlekedő kora délutáni Balatongyörök-Balatonmáriafürdő járat megszűnt.

       

    A főszezoni menetrendet az idei évben ismét megtoldották egy héttel, így immáron szeptember első napjáig tart majd. Az előidényi menetrendnél említett 15-30 perccel későbbre tett járatindulások a főidényi menetrendben is megfigyelhetők. A Balatonbolgár-Siófok járat visszavágásra került Tihanyig, ezzel a közvetlen kapcsolat a nyugati medence és Siófok között megszűnt. A Balatonszemes-Balatonboglár járat szintén megszűnt, cserébe a Balatonszemes-Balatonakali útvonalon idén keddi napokon is közlekedik majd az átkelőjárat. A Balatonboglár-Révfülöp útvonalon keddi, csütörtöki és szombati napokon járni fog egy esti járatpár is, melyet újdonságként könyvelhetünk az elmúlt évekhez képest. Az előszezonhoz hasonlóan a Balatonlelléről Szigligetre induló járat idén már csak Badacsonyig közlekedik. A főszezonban megmarad a közvetlen Balatonmáriafürdő-Badacsony járat, azonban szigligeti betérés nélkül, így Balatonmáriafürdőről Szigligetre csak balatongyöröki átszállással lehet majd eljutni. Az előszezonhoz hasonlóan a Balatonmáriafürdő-Balatongyörök útvonalon az eddigi napi két alkalom helyett idén négyszer közlekedik majd az átkelőjárat. Keszthelyről egy órával később indul a menetrendi járat Badacsonyba, míg visszafelé 30 perccel korábban. Fontos változás, hogy idén új járatpár indul Badacsony és Keszthely között, mely a hét minden napján közlekedik majd.

 

    A főszezon kitolásának eredményeképp az utóidényi menetrend a megszokotthoz képest tovább tart majd pár héttel, azonban hajójárat csak a Siófok-Balatonfüred-Tihany, a Fonyód-Badacsony, valamint a Balatonmáriafürdő-Balatongyörök-Szigliget-Badacsony útvonalakon közlekedik majd.

 

    Az őszi menetrendben a Fonyód-Badacsony útvonalon az eddigi napi kettő helyett idén négy járatpár fog közlekedni.

 

    A sétahajók vonatkozásában számottevő változás, hogy Balatonalmádiból már az előszezon ideje alatt is indulnak majd hétvégente sétahajójáratok, továbbá a főszezonban jelentősen lecsökken a napi sétahajók száma Balatonbogláron, mindemellett Balatonszemesen bővül a kínálat. Újdonságként jegyezhető a "Csillaglesen Kelénnel" program, ami egy késő esti sétahajózást takar.

   
A gyorshajó-járatok tekintetében említendő változás, hogy a Fonyód és Badacsony között közlekedő vízitaxi az eddigi napi kilenc alkalom helyett csak nyolcszor fordul majd a főszezonban a két település között.

   
Az idei főszezonban Balatonszemesről nem indul bulijárat, azonban Keszthelyről heti egy alkalommal ismét kifut majd a bulihajó.

 

  A 2019-es hajómenetrendről összességében elmondható, hogy a főszezon szeptemberig történő kitolása gyakorlatilag az - eddig megszokott - utószezon eltörlését eredményezte, azaz jellemzően kapacitás-átcsoportosítások történtek az idei esztendőben.

 

-

-