HÍREK

 

 

Megjelent a 2018-as balatoni hajómenetrend és programfüzet
megjelent: 2018.03.10.

 

    A 2018-as balatoni hajómenetrend és programfüzet már elérhető a Balatoni Hajózási Zrt. honlapján, illetve letölthető pdf-ben az alábbi link alól: http://balatonihajozas.hu/library/files/menetrendfuzet_végleges.pdf

 

    Fontosabb változások tavalyhoz képest. A hajózási szezon viszonylag korán, március végén kezdődik. A Balatoni Hajózási Zrt. 2018-ban hét menetrendi időszakra osztja fel a hajózási szezont, melyek a következők: kora tavaszi hétvégék, tavaszi menetrend, előidényi menetrend, főidényi menetrend, utóidényi menetrend, őszi menetrend, késő őszi hétvégék.

 

    A tavaszi/őszi menetrendek esetében nem történt számottevő változás a tavalyi évhez képest.

 

    Az előidényi/utóidényi menetrendben a Siófok-Csopak-Alsóörs-Balatonalmádi-Siófok útvonalon idén csak szombaton közlekedik hajó, a reggeli járat pedig 30 perccel később indul Siófokról. A Balatonkenese-Tihany útvonalon a reggeli járat az eddiginél 15 perccel később indul, a délutáni pedig 20 perccel később. A Siófok-Balatonfüred-Tihany és a Balatonföldvár-Tihanyrév-Tihany útvonalon mindössze kisebb korrekciók történtek az indulási időket illetően. Balatonlelléről 35 perccel később indul a reggeli menetrendi járat Badacsonyba, amely idén már csak szombatonként megy el Szigligetig. A Fonyód-Badacsony útvonalon az egész előidény/utóidény időtartama alatt továbbra is napi hét járatpár közlekedik, ebből - az eddigi délutáni helyett - idén az utolsó járatpár előszezonban június 2-től, utószezonban szeptember 2-ig jár.

       

    Pozitívum, hogy a főszezoni menetrend idén egy héttel tovább tart. A Balatonkenese-Tihany útvonalon a reggeli járat az eddiginél 15 perccel később indul, akárcsak az előidényben/utóidényben. A rendkívül alacsony kihasználtságnak köszönhetően az idei évtől Balatonaligáról nem indul menetrendi személyhajó. A Siófok-Csopak-Alsóörs-Balatonalmádi-Siófok útvonalon - az előszezonos/utószezonos menetrendhez hasonlóan - csak korrekciók történtek az indulási időket illetően. Újabb negatív változás, hogy a Siófokról 18:30-kor induló hajó - Tihany helyett - már csak Balatonfüredig közlekedik. A Balatonboglár-Siófok útvonalon szintén csak kisebb korrekciók történtek. A Balatonlelle-Badacsony útvonalon a délelőtti hajó egy órával később indul Badacsonyba, a délutáni betétjárat pedig teljesen megszűnt. A Badacsony-Szigliget vonalon az eddigi napi járat helyett már csak keddenként, csütörtökönként és szombatonként jár hajó. A Fonyód-Keszthely, a délutáni Badacsony-Balatonmáriafürdő, valamint az esti Balatongyörök-Badacsony járatok teljesen megszűntek. A Balatonmáriafürdő-Badacsony járat hajója idén nem tér be Balatongyörökre, azonban Balatonmáriafürdő és Balatongyörök között a kapcsolatot napi két átkelőjárat biztosítja.
  
    A séta
tahajók vonatkozásában jelentős változás, hogy Balatonkeneséről idén nem indulnak napközben sétahajók, ellenben Balatonalmádiban minden nap van lehetőség sétahajóra ülni. Utóbbi helyzet áll elő Balatongyörökön is. A menetrendi járatok rovására Balatonmáriafürdőn is bővültek a napközbeni sétahajózási lehetőségek. Újdonságként említendő a "Csillaglesen Helkával" nevezetű program, ami gyakorlatilag egy késő esti sétahajózást takar. Ez a program szombatonként indul Keszthelyről.
       

    A gyorshajó-járatok tekintetében számottevő változás, hogy idén az előszezonban/utószezonban az eddig három járatpár helyett csak kettő közlekedik Tihanyig. A nyugati medencében jelentős változás, hogy idén már nem csak főszezonban, hanem a többi menetrendi időszakban is előre meghirdetett menetrend szerint közlekedik a gyorshajó Fonyód és Badacsony között.
 

    A bulihajók terén mindössze annyi változás történt, hogy Siófokról az idei főszezonban ismét indul a pénteki bulijárat.


    Összességében elmondható, hogy a 2018-as balatoni hajómenetrend, kiemeltképp a főszezoni része a vártnál is jobban ritkításra került.

-