HÍREK

 

 

Megjelent a 2017-es balatoni hajómenetrend és programfüzet
megjelent: 2017.02.27.

 

    A 2017-es balatoni hajómenetrend és programfüzet már elérhető a Balatoni Hajózási Zrt. honlapján, illetve letölthető pdf-ben az alábbi link alól: http://www.balatonihajozas.hu/library/files/menetrendfuzet_2017.pdf

 

    Fontosabb változások tavalyhoz képest. A hajózási szezon viszonylag későn, április közepén kezdődik. A Balatoni Hajózási Zrt. 2017-ben - a tavalyi hét menetrendi időszak helyett - idén csak hat darabra osztja fel a hajózási szezont, melyek a következők: tavaszi menetrend, előidényi menetrend, főidényi menetrend, utóidényi menetrend, őszi menetrend, késő őszi hétvégék.

 

    A tavaszi/őszi menetrend legfőbb változása, hogy a Balatonföldvár-Tihanyrév-Tihany útvonalon a tavalyihoz egy héttel később, május 20-án, míg a Balatonboglár-Révfülöp útvonalon a tavalyihoz két héttel később, május 13-án indulnak a járatok. Továbbá Révfülöpről Balatonboglárra, valamint Badacsonyból Fonyódra az utolsó hajók egy órával korábban indulnak tavalyhoz képest.

 

    Az előidényi/utóidényi menetrendben kisebb korrekciókat, minimális járatritkításokat találhatunk. A Siófok-Csopak-Alsóörs-Balatonalmádi-Siófok útvonalon a járatok nem csak szombaton, hanem ünnepnapokon is közlekednek, továbbá a Balatonkenese-Tihany útvonalon a reggeli járat az eddiginél 15 perccel később indul. A Balatonboglár-Tihany útvonalon a reggeli járat - a Révfülöpről érkező csatlakozás érdekében - 5 perccel később indul, továbbá menetideje 5 perccel növekedik. A Fonyód-Badacsony útvonalon az egész előidény/utóidény időtartama alatt napi hét járatpár közlekedik, ebből az egyik csak június 17-től. Pozitív változás, hogy az utolsó Badacsony-Fonyód járat 19:30-kor indul, azaz egy órával később a tavalyinál. Ugyanígy a Révfülöp-Balatonboglár járat esetében, ott 15 perccel indul később az utolsó járat a tavalyihoz képest. Balatonboglárról Badacsonyba 25 perccel később indul a reggeli menetrendi járat, amely idén már csak szombaton és ünnepnapokon megy el Szigligetig.

       

    A főszezonban a Balatonkenese-Tihany útvonalon a reggeli járat az eddiginél 15 perccel később indul, akárcsak az előidényben/utóidényben. A Balatonszemes-Balatonboglár járat az eddigi heti hat nap helyett csak négy nap közlekedik. Az utolsó Badacsony-Fonyód járat a főszezonban is 19:30-kor indul, azaz egy órával később a tavalyinál. A délutáni Badacsony-Balatonlelle betétjárat - biztosabb átszállást nyújtva - 15 perccel később indul Badacsonyból. A Fonyód-Keszthely viszonylaton tovább folytatódik az évek óta tartó negatív tendencia, azaz az idei főszezonban már csak heti két alkalommal, csütörtökönként és szombatonként utazhatunk a két várost összekötő hajójárattal.

 

    A gyerekprogrammal színesített sétahajók ezúttal Mastercard Varázshajó név alatt futnak ki a kikötőkből, annyi pozitív változással, hogy idén Balatonlelléről, Fonyódról és Keszthelyről az utóidény első hetében is indulnak ezek a járatok.
  

   A sétatahajók vonatkozásában az eddigi tavaszi/őszi menetrend azonos volt, idén különválasztották tavaszira és őszire. Lényege, hogy 2017-ben Balatonboglárról, Révfülöpről, Badacsonyból és Balatonmáriafürdőről már tavasszal kifutnak a sétahajók, továbbá az utószezonban is több sétahajó indul majd az eddig megszokottakhoz képest. Kiemelkedő változás, hogy Balatonszemesről az idei főszezonban - a menetrendi járatok ritkítása nyomán - a hétfői és keddi napokon egész nap indulnak sétahajójáratok.

       

    A gyorshajó-járatok tekintetében a legnagyobb változás, hogy Fonyód és Badacsony között előre meghirdetett menetrend szerint közlekedik a gyorshajó a főszezonban. Ez időszakon kívül továbbra is előzetes bejelentkezés és/vagy megfelelő létszám esetén indul el a vízitaxi. A keleti medencében mindössze a főszezoni menetrendben történt egy apró módosítás, miszerint az utolsó késő esti gyorshajó-járat 15 perccel korábban indul Siófokról, s 20 perccel korábban vissza Balatonfüredről.
 

    A bulihajók terén is történt némi módosítás. 2017-ben az eddigi 12 helyett már 13 kikötőből indulnak bulihajók. Az új helyszín Balatonszemes, ahonnan heti egy alkalommal, szombatonként indul majd bulijárat. Kisebb változás az előző évhez képest, hogy Keszthelyről - csütörtök helyett - immáron szombatonként indul majd bulihajó, Siófokon pedig az idei főszezonban elmarad a pénteki bulijárat, helyette a Mastercard élményhajó fut ki, melyet 2017-ben a SZENT MIKLÓS motoros végez. Lényeges változás, hogy idén Fonyódról, Badacsonyból, Balatonlelléről, Balatonfüredről és Siófokról az utószezonban egy alkalommal, augusztus 26-án is indul bulihajó.

 

    Fontos megemlíteni, hogy 2017. július 1. és augusztus 17. között Balatonfüreden a kikötőben zajlik a 17. FINA NYÍLTVÍZI ÚSZÓ VILÁGBAJNOKSÁG. A nemzetközi úszószövetség a jelzett időszakban az esemény miatt korlátozza a kikötőben zajló hajóforgalmat, valamint a kikötő megközelíthetőségét. Az esemény előtti időszakban kerül sor a kikötő felújítására és a versenypálya kiépítésére, így ez további korlátokat jelenthet a menetrendi hajóforgalomban, a séta- és programhajók zavartalan lebonyolításában. 

 

    Összességében elmondható, hogy a 2017-es balatoni hajómenetrend - a kisebb-nagyobb menetrendi korrekciók mellett - sem javuló, sem romló állapotot nem mutat. Bár valamennyivel kevesebb menetrendi hajójárat közlekedik az egyes menetrendi időszakokban, ezt ellensúlyozza, hogy a különféle programhajók kínálata inkább pozitív irányba mozdult.

-