HÍREK

 

 

Íme, a legnépszerűbb balatoni hajó
megjelent: 2015.11.05.

 

    2015. október 15-től 31-ig szavazhattak a bhkeptar.hu látogatói arról, hogy melyik a kedvenc balatoni hajójuk, azaz melyik a legnépszerűbb balatoni hajó. A bhkeptar.hu szavazásán egy űrlap kitöltésével dönthették el a látogatók, hogy melyik balatoni hajók állnak a szívükhöz legközelebb. Egy személy legalább egy, legfeljebb három hajóra voksolhatott. Az összesen beérkezett 294 darab szavazaton 51 db hajó osztozott. 

 

    Tény, hogy a szavazás teljes időtartama alatt két hajó vezette a versenyt fej-fej mellett, hol az egyik, hol a másik állt az élen. A két hajó nem más, mint a Balaton két legrégebbije, az 1891-ben épült KELÉN és HELKA. Nem sok különbséggel, de a voksolás végére a HELKA lemaradt testvérétől, így a legnépszerűbb balatoni hajó címet a KELÉN kapta. A dobogó harmadik fokára a Balaton zászlóshajója, a SZENT MIKLÓS került. Érdekesség, hogy a harmadik helyen végzett SZENT MIKLÓS és az első helyezett KELÉN között csupán 3 százaléknyi a különbség, ebből is látszik, hogy a dobogósok nagyon elhúztak a mezőnytől, így ezek különösen népszerű hajóknak számítanak a Balatonon. A negyedik és az ötödik helyen két katamarán, a BADACSONY és a FÜRED áll. A katamaránok helyezése nem meglepő, hiszen mindkét hajó napi több alkalommal is megfordul a tó legforgalmasabb kikötőiben, továbbá a főszezonos estéken a fonyódi, a badacsonyi és a balatonfüredi bulihajókat is e két katamarán szokta végezni.

 

    A szavazás hatodik helyén holtverseny alakult ki, szintén két testvér, a HÉVÍZ és a KESZTHELY között. E két hajó pontosan ugyanannyi szavazatot kapott. A hetedik és a nyolcadik helyen a nosztalgiaflotta további tagjai foglalnak helyet, nevezetesen a CSOBÁNC és a TÜNDE. Érdekesség, hogy az ötödik nosztalgiahajó, a CSONGOR jelentősen lemaradt testvéreitől, a hajóra csak a 14. hely megszerzésére elegendő voks érkezett. A kilencedik helyen a Balaton egyik legújabb és leggyorsabb hajója, a SZIGLIGET áll, ezt nem sok különbséggel a legkedveltebb orosz, a LELLE követi. Az alábbi diagramon az első tíz legnépszerűbb hajó látható.

    Mondhatni, a szavazókat nem igazán osztotta meg a nagyszámú felhozatal, a legtöbb szavazat az idáig megemlített hajókra érkezett, így a verseny további helyezettjeinek sorrendje statisztikai szempontból nem számottevő. Ennek ellenére emeljünk még ki néhány érdekes eredményt. A kompok közül a SZÉCHENYI ISTVÁN kapta a legtöbb szavazatot, a KOSSUTH LAJOS a legkevesebbet. A gyorshajók közül a HUNOR volt a legnépszerűbb, míg a CALYPSO egyáltalán nem kapott voksot. Érdekesség még, hogy a vízibuszok nagyjából egyforma számú szavazatot kaptak és ugyanannyira népszerűek mint az AQUA PANNONIA.

 

    A bhkeptar.hu kérésére a lelkesebb látogatók megosztották emlékezetes élményeiket, történeteiket is a kedvenc balatoni hajójukkal kapcsolatban. A válaszadók többségét többnyire egy-egy felejthetetlen, pörgős buli fűzi kedvenc balatoni hajójához, de többen is akadtak akik egy szimpla sétahajózás alkalmával kedveltek meg egy-egy hajót. Többek között írtak régi és jelenlegi, hajózásban dolgozó személyek is, akiknek a munkahelye valamilyen formában a hajózáshoz köthető, őket is számos egyéni élmény köti szeretett hajóikhoz. Többen is vannak, akik balatoni hajón ismerték meg párjukat, sőt, egy olyan pár is jelentkezett, akik az esküvőjüket is egy balatoni hajón tartották. Sok dicséret érkezett a balatoni hajósokra, a hajók személyzeteire. A válaszadók örömmel meséltek maradandó hajóvezetési élményeikről, felejthetetlen utazásaikról, a kapitányok és a matrózok segítőkész cselekedeteiről. Az egyik legérdekesebb történet talán azé a páré, akik leírták, hogy egy emlékezetes balatoni hajózás, és a szép hajó, amivel utaztak, megihlette őket, így utána született kislányukat erről a hajóról nevezték el. Helka idén decemberben lesz 7 éves.

 

    Végül érdekes és talán fontos megemlíteni azt, hogy az utasok emlékezetében továbbra is töretlen népszerűséggel él a Balaton egykori zászlóshajója, a legendás és mindenki által ismert BELOIANNISZ, valamint egykori társai, a BAKONY és a GULÁCS is. A felmérés jól mutatja, hogy a több mint egy évtizede selejtezett szimbolikus hajókat többen is hiányolják a magyar tengerről.

 

-