HÍREK

 

 

Felavatták a Balaton legújabb hajóját, a SZIGLIGET motorost
megjelent: 2012.09.28.

                   

    Átadták a Balaton legkorszerűbb, egyben második legnagyobb hajóját. Az év elején Németországban vásárolt 300 személyes vízi járművet, vízen és közúton szállították Siófokra. Itt alakították át a tó hajózási viszonyainak megfelelően. Az ünnepi beszédet mondó dr. Horváth Gyula, a Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatója köszönetet mondott a hajó tervezőjének, a német és hazai készítőinek, a megvásárlást és megépítést támogató tulajdonosoknak, a 22 balatoni önkormányzatnak. A hajóavatást köszöntő Fónagy János közösségi közlekedésért felelős államtitkár úgy vélte, az új hajó avatása is bizonyítja, jó döntés volt a Bahart-ot az önkormányzatok tulajdonába adni. A hagyományos hajóavatási szertartást, a pezsgősüveg széttörését a hajótesten Balassa Balázsné végezte el, majd Korzenszky Richárd, a Tihanyi Bencés Apátság perjele szentelte fel, áldotta meg a már Szigliget nevet viselő hajót, amit első munkanapján mintegy 400-500 érdeklődőt utaztatott ingyenesen több fordulóban Szigliget és Badacsony között.

 

    A társaság az új, 40 méter hosszú és 7 méter széles Szigliget motorosnak köszönhetően két régi vízibuszát tudta leselejtezni, egynek pedig megkezdte az átalakítását, hogy a következő szezonra alkalmassá tegye bicikliszállításra, a térségben egyre inkább fellendülő bicikliturizmus kiszolgálására. A 300 utas befogadására alkalmas, a tó legcsendesebb és egyik leggyorsabb hajójának számító új motorost elsősorban a menetrendi hajózás szolgálatába állítják, de programhajóként is közlekedik majd.

 

    Az ünnepségen Szigliget kikötőjét a településhez kötődő kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázóról, id. Szívós Istvánról nevezték el, emlékműállítással is tisztelegve emléke előtt. A több száz fős közönséget vonzó rendezvényen részt vettek a sportoló rokonai is.

 

-