HÍREK

 

 

ARÁCS vízibusz új köntösben, avagy újraindult a Balatonakali-Balatonszemes hajójárat
megjelent: 2022.06.22.


    Több évnyi kihagyás után az idei évtől újra hajóra szállhat az utazóközönség Balatonakali kikötőjében. Június 18-tól augusztus 28-ig csütörtökönként, péntekenként, szombatonként és vasárnaponként közlekedik az ARÁCS motoros, mely menetrendi járatként Balatonszemest veszi célba, de strandhajózásokra és sétahajózásokra is kifut a balatonakali kikötőből.

 

    Mint ismeretes, gazdaságtalansági okokra hivatkozva fejezte be hajójáratainak közlekedtetését a Balatoni Hajózási Zrt. - többek között - Balatonakali kikötőjében mintegy két évvel ezelőtt. Hosszas tárgyalások után a helyi önkormányzatnak sikerült megállapodnia az állami többségi tulajdonban lévő hajózási vállalattal, így a balatonakali kikötőt 25 évre ingyenes használatba kapták. A hajózás újraindításának, az idegenforgalom fellendítésének érdekében az északi parti település a Beach Boat Kft-vel kötött szerződést, akik 2021-ben megvásárolták a Baharttól az eladósorba került ARÁCS vízibuszt, mellyel június 18-án kezdték meg a szolgáltatást a társégben.

 

    Az immáron a Beach Boat Kft. tulajdonában lévő 3011-es típusú ARÁCS vízibusz 1963 óta - névváltoztatás nélkül - folyamatosan a Balatonon szolgált. Az adásvételt követően új tulajdonosa több átalakítást is végzett a hajón, így többek közt felújításra került a vizesblokk, megtörtént a fedett utastér belső burkolatainak komplett cseréje, a hátsó utastér fa padjai helyett pedig sokféleképpen elrendezhető rattan bútorok kaptak helyet, mindemellett beépítésre került a tűzjelző és fenékvíz-szintjelző rendszer is. Az integrált biztonsági rendszer részeként egy kamerarendszer telepítése is folyamatban van. Az elöregedett ablaktömítések okozta beázást könnyen feltehető ponyvával orvosolták. A kormányállás előtti részen egy olyan gumiból készült eszközt is hordoz majd, melyet a strandhajózások alkalmával a hajóról a vízre bocsátva lépcsős úszóstégként használnak majd a Balaton közepén.

 

    Az első járat ünnepélyes keretek között, több száz fős vendégsereg jelenlétében futott ki Balatonakaliból június 18-án, szombaton délután. A rendezvényen Koncz Imre, Balatonakali polgármestere, Veigl Gábor, a Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatója, Lombár Gábor, a Balatoni Szövetség elnöke, Magyar Balázs, a Beach Boat Kft. ügyvezetője, valamint Kontrát Károly, a térség országgyűlési képviselője mondott köszöntő beszédet. Az ünnepséget követően az utasokkal megtelt ARÁCS egy óra alatt ért át a déli partra, ahol Balatonszemes küldöttsége fogadta az első hajót. 

 

    A hajó péntektől vasárnapig napi két járatpárt teljesít Balatonakali és Balatonszemes között, a menetrendi járatok között pedig különféle programhajóként fut ki a balatonakali kikötőből. A teljes menetrend és programkínálat az ARÁCS motoros hivatalos facebook oldalán olvasható.

 

    A szombati rendezvényről, a hajó első Balatonakali-Balatonszemes útjáról készült fotók az ESEMÉNYEK, KÖRKÉPEK galériában érhetők el.

 

-